Üretimhane ve Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Akademisi iş birliğiyle gerçekleştirilen 39 saat süreli Sanat Terapisi Temelli Psikososyal Destek Sertifika Programı, katılımcıların sanat terapisinin temellerine dair teorik altyapı oluşumunu desteklerken, psikososyal destek çalışmalarında kullanılabilecek düzeyde ihtiyaç analizi yapabilmelerini, kaynak ve zorlukların yapısına göre gerekli yaratıcı müdahale tekniklerini uygulamalı olarak öğrenebilmelerini amaçlamaktadır.
Sanat Terapisi Temelli Psikososyal Destek Sertifika Programı’nda sanat terapisi temelli psikososyal destek çalışmalarının nasıl kurgulanacağı, sanat psikoterapilerinde etik ve temel prensipler konuları, farklı sanat terapisi uygulama pratikleri kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır.
Sanat Terapisi Temelli Psikososyal Destek Sertifika Programı’na psikologlar, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler, psikiyatri hemşireleri, halk sağlığı uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, aile hekimleri ile üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan lisans son sınıf öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler.
Sanat Terapisi Temelli Psikososyal Destek Sertifika Programı’nı tamamlayan katılımcıların sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü birincil elden deneyimleyerek grup ve popülasyon yapılarına uygun psikososyal destek çalışmaları yapabilme becerileri edinmeleri hedeflenmektedir. Bu program boyunca katılımcıların edinmiş oldukları beceriler ile sanat terapisi temelli psikososyal destek çalışmalarının nasıl kurgulanacağını, sanat terapisi etik ve eğitim süreçlerini öğrenmeleri hedeflenmektedir.
Eğitimde Zoom kaydı alınır ve video kayıtları katılımcılarla eğitimin bitiminden 30 gün sonrasına kadar izleyebilecekleri şekilde paylaşılır. Böylece öğrenilen konuları tekrar etme ve kaçırılan dersleri takip etme imkânı sağlanır.
Katılımcılarla eğitim süresince öğrenme sürecini desteklemek adına örnek dokümanlar da ayrıca paylaşılacaktır.
Sanat Terapisi Temelli Psikososyal Destek Sertifika Programı’nda katılımcıların bilişsel aktivitelerini artırmayı ve yaratıcılıklarını teşvik etmeyi amaçlayan uygulama odaklı bir yöntem izlenmektedir.
Eğitim süresince yapılacak uygulamalar için yanınızda A3 resim kağıdı (tercihen 300 gr), 36’lı pastel boya, 12’li suluboya, renkli çalışma kağıtları, keçeli kalemler, karton maske veya kutu, çeşitli dergiler, makas, yapıştırıcı ve sketchbook bulundurmalısınız.
Sanat Psikoterapilerine Giriş
– Sanat Terapisi Tanımı
– Sanat Terapisi Tarihçesi
– Sanat Terapisinde Temel İlkeler
– Yaratıcılığı Uyandırmak
– Terapötik İlişki Kurmak
Sanat Terapisinde Etik
– Sanat Terapisinde Uzmanlar, Uygulayıcılar ve Kolaylaştırıcılar
– Terapist ve Danışan İlişkisinde Etik
– Sanat Psikoterapilerinde Etik Yönetmelik
Sanatsal Malzemenin Terapötik Hedeflere Uygun Seçimi
– Malzemenin Önemi ve Kullanım Alanları
– Psikopatoloji ve Malzeme
Sanatla Psikososyal Destek Uygulamalarına Dair Örnekler ve Temel Prensipler
– Sanat ile Psikososyal Destek
– Topluluk Sanatı
– Psikososyal Destek Grubunda Temel Prensipler
Bireysel/Grup Sanat Terapisi ve Sanat Temelli Atölye Tasarımı
– Grup Terapisi
– Sanat Temelli Atölye Tasarımı
Ergen Danışanlar ile Sanat Terapisi Uygulamaları
– Tanı Almış Ergen Bireyler/Gruplarla Sanat Terapisi Çalışmak
– Uygulama Pratikleri
Yetişkin Danışanlar ile Sanat Terapisi Uygulamaları
– Tanı Almış Yetişkin Bireyler/Gruplarla Sanat Terapisi Çalışmak
– Uygulama Pratikleri
Öz Bakım Becerileri Gelişimi Uygulamaları
– Öz Bakım Becerileri
– Öz Bakımın Terapist İçin Önemi
– Öz Bakım Uygulama Pratikleri
Teorik Oturumlar (Günde 5 Saat):
22 Haziran 2024 Cumartesi, 10.15-15.15
23 Haziran 2024 Pazar, 10.15-15.15
29 Haziran 2024 Cumartesi, 10.15-15.15
Uygulama Oturumları (Günde 8 Saat):
30 Haziran 2024 Pazar, 10.15-18.15
6 Temmuz 2024 Cumartesi, 10.15-18.15
7 Temmuz 2024 Pazar, 10.15-18.15
Ceren Atmaca
Uzm. Kln. Psk. Ceren Atmaca, lisans eğitimini tam burslu olarak kazandığı FMV Işık Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı’nda tamamladı. Gedik Üniversitesi Klinik Psikoloji tezli yüksek lisans programını “Bireylerde Suçluluk ve Utanç Duyguları, Öz Tiksinme, Cinsel Öz-Bilinç ile Cinsel Doyum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” adlı teziyle tamamlayarak Klinik Psikolog olmaya hak kazandı. Lisans eğitimi sırasında ve sonrasında çeşitli projelerde asistanlıklar yaptı. Hastane, belediye, sivil toplum kuruluşları ve toplum-ruh sağlığı merkezlerinde klinik stajlarını tamamlayıp gönüllü olarak çalışmalarda bulundu. Sanat Psikoterapileri Derneği ve İstanbul Sanatla Yaşam Merkezi’nde sanat terapisi temel ve ileri düzey eğitimlerini tamamladı. Duygu Odaklı Terapi (DOÇAT-ICEEFT), Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi (Doç. Dr. Itır Tarı Cömert), Çocuklu Aileler ile Çalışma Teknikleri (Dr. Yudum Söylemez) eğitimlerini tamamladı. Şu an genç ve yetişkin danışanlar ile bilişsel-davranışçı terapi, dinamik yönelimli terapi ve dışavurumcu sanat terapisi ile çalışmalarını sürdürürken, grup sanat terapisi atölyeleri yürütmektedir. Halen Fransız Lape Hastanesi’nde sanat psikoterapisti olarak çalışmakta ve Unita Danışmanlık bünyesinde bireysel psikoterapi hizmetini sürdürmektedir. Yetişkinlere yönelik terapötik sanat atölyeleri, Learning Pods-Öğrenme Kozaları/İstanbul ve Hisleri Harika Çocuk Atölyeleri yürütücüsüdür.
Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara, Kadir Has Üniversitesi tarafından e-Devlet üzerinden sorgulanabilen “Psikososyal Destek Çalışmaları Yeterlilik Sertifikası” düzenlenecektir.
Sertifika Şartları:
– Programa en az %80 oranında katılım sağlamak.
– Sınıf içi yapılan uygulamalara dahil olmak.