SPSS Temel İstatistik ve Veri Analizi Sertifika Programı

Online
Başlangıç Tarihi: 12 Mart 2024
Süre: 12 Oturum 36 Saat

Üretimhane ve Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Akademisi iş birliğiyle düzenlenen SPSS Temel İstatistik ve Veri Analizi Sertifika Programı; araştırmacıların, akademisyenlerin, iş hayatında veri analizi ile ilgili çalışan kişilerin, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ortaya koydukları hipotezlerin istatistiksel alt yapılarını tamamlamalarını, uygulamalarını gerçekleştirmelerini, analiz yapabilmelerini, yapılan analizler sonucunda elde edilen sonuçları çıkarımlar yapıp bu çıkarımlar doğrultusunda önerilerde bulunabilmelerini amaçlamaktadır. Bu sayede katılımcılar, topladıkları birincil veya ikincil veriler yardımıyla temel istatistiksel analizleri SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı aracılığıyla kendileri yapabileceklerdir.


Eğitim Bilgileri

Bu eğitim programına lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, akademisyenler ve araştırmalarında istatistik bilgisini ve SPSS programını kullanan çeşitli sektörlerden çalışanlar katılabilirler.


SPSS Temel İstatistik ve Veri Analizi Sertifika Programı’na katılan, nicel veriler ile uğraşan katılımcılar, SPSS yardımıyla temel ve ileri düzeyde istatistiksel analizler hakkında bilgi ve deneyim kazanacaklardır. Ayrıca SPSS programını kullanabilecek, veri girişi sağlayabilecek, verilerini düzenleyebilecek, çıktılarını alabilecek ve elde ettikleri çıktıları istatistiksel olarak yorumlayabileceklerdir. Bu yorumlarını kendi alanlarında hazırlayıp sunacakları analizlerle, eğitimin son haftasında diğer katılımcılarla paylaşabileceklerdir.

Eğitime katılmak isteyen katılımcıların mutlaka kavramsal açıdan en basit düzeyde istatistik bilgisine, SPSS programını destekleyici bir bilgisayara sahip olmaları beklenmektedir. Lütfen kayıt olmadan önce belirtilen sistem gereksinimlerini ve kurulum ile ilgili notları kontrol ediniz.

Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 veya daha yeni bir sürüm.
RAM: Minimum 4 GB RAM, (8 GB veya üstü RAM tavsiye edilir.)
Disk Alanı: Programın ile işleyeceğiniz veri doyasınızın büyüklüğünün 4 katı bir alan. (Örneğin veri dosyanız 2 GB ise 8 GB alana ihtiyaç vardır. 20 GB veya üzerinde alan tavsiye edilir.)
Tarayıcı: Edge, IE, Chrome, FireFox

Önemli Not

SPSS’in deneme sürümünde macOS sistemlerinde çalıştırılmasıyla ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Bu yüzden eğitime Windows işletim sistemli bir bilgisayar ile katılmanız tavsiye edilir.

Kurulum

IBM’in web sitesinden “Try SPSS Statistics for free” butonuna tıklayarak formu doldurabilir ve SPSS’in 30 günlük deneme sürümünü bilgisayarınıza indirip kurabilirsiniz: https://www.ibm.com/products/spss-statistics

SPSS’e Giriş
– SPSS Menüleri
– SPSS Veri Girişi
– SPSS’e Veri Çekme (Import)
– SPSS’ten Veri Alma (Export)
– SPSS’de Veri Düzenleme (Transform)

Veri Türleri
– Nominal Ölçme Düzeyi
– Ordinal Ölçme Düzeyi
– Oransal Ölçme Düzeyi

Betimsel İstatistik
– Merkezi Eğilim Ölçüleri
– Merkezi Yayılım Ölçüleri

Frekans, Çapraz ve Çok Boyutlu Tabloların Oluşturulması
– Frekans Tablosu
– Çapraz Tablo
– Çok Boyutlu Tablo

Normal Dağılım
– Normal Dağılım
– Normal Dağılım Testleri

Grafiksel Gösterim
– Kutu Grafikleri
– Q-Q Grafikleri
– Histogram
– Pasta Grafikleri
– Bar Grafikleri

Parametrik Testler
– Tek Örneklem T-Testi
– Bağımsız Örneklem T-Testi
– Bağımlı Örneklem T-Testi
– Tek Yönlü ANOVA
– Post-Hoc İkili Karşılaştırmalar
– İki Yönlü ANOVA

Ki-Kare Testleri
– Ki-Kare Bağımsızlık Testi
– Ki-Kare Uygunluk Testi
– Ki-Kare Homojenlik Testi

Parametrik Olmayan Testler
– Wilcoxon İşaret Sıra Testi
– Mann-Whitney U Testi
– Wilcoxon Testi
– Kruskal-Wallis Testi
– Friedman Testi

Korelasyon Analizi
– Pearson Korelasyon
– Spearman Korelasyon

Regresyon Analizi
– Basit Doğrusal Regresyon
– Çok Değişkenli Regresyon

Faktör Analizi
– Açıklayıcı Faktör Analizi
– Doğrulayıcı Faktör Analizi

Kümeleme Analizi
– Hiyerarşik Kümeleme
– Hiyerarşik Olmayan Kümeleme

Proje Sunumları ve Değerlendirme

12 Mart 2024 Salı, 20.00-23.00
13 Mart 2024 Çarşamba, 20.00-23.00
14 Mart 2024 Perşembe, 20.00-23.00
19 Mart 2024 Salı, 20.00-23.00
20 Mart 2024 Çarşamba, 20.00-23.00
21 Mart 2024 Perşembe, 20.00-23.00
26 Mart 2024 Salı, 20.00-23.00
27 Mart 2024 Çarşamba, 20.00-23.00
28 Mart 2024 Perşembe, 20.00-23.00
2 Nisan 2024 Salı, 20.00-23.00
3 Nisan 2024 Çarşamba, 20.00-23.00
4 Nisan 2024 Perşembe, 20.00-23.00

Dr. Öğr. Üyesi Damla İlter Fakhouri

Dr. Öğr. Üyesi Damla İlter Fakhouri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü Uygulamalı İstatistik Anabilim Dalı’nda 2013 yılından beri görev yapmaktadır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İstatistik Bölümü’nde tamamlamıştır. 2018-2019 yılları arasında Connecticut Üniversitesi, İstatistik Bölümü TÜBİTAK Yurtdışı Doktora İçi Araştırma Desteği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan İlter Fakhouri, döndükten sonra doktora tez çalışmalarını tamamlayarak MSGSÜ İstatistik Bölümü’nde doktorasını tamamlamıştır.

İlgi alanları arasında veri analizinde zaman serisi, risk analizi uygulamaları, yapay zeka optimizasyon algoritmaları, makine öğrenmesi ve yapay sinir ağları bulunmaktadır. Üniversitelerin çeşitli bölümlerinde verdiği lisans ve lisansüstü dersler arasında Makine Öğrenmesi, Olasılık ve İstatistik, Varyans Analizi, Bayesci İstatistik, Risk Analizi, Matematiksel Veri Analizi, Parametrik Olmayan Yöntemler, Zaman Serisi Uygulamaları ve Sosyal Bilimlerde İstatistik yer almaktadır. 2021 yılından itibaren MSGSÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü’nde Bölüm Başkan Yardımcısı olarak görev yapan İlter Fakhouri’nin ulusal ve uluslararası dergilerde makaleler, projeler, konferanslarda davetli konuşmalar ve sunumlar, kitap bölümleri, seminerler olmak üzere literatüre bilimsel katkıları bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası dergide hakemlik yapan İlter Fakhouri, aynı zamanda Türk İstatistik Derneği ve International Statistical Institute (ISI/ISBIS/y-BIS) üyesidir.

SPSS Temel İstatistik ve Veri Analizi Sertifika Programı’nı başarıyla tamamlayan katılımcılara, Kadir Has Üniversitesi tarafından e-Devlet üzerinden sorgulanabilen sertifika düzenlenecektir.

Sertifika Şartları:
– Programa en az %75 oranında katılım sağlamak.
– Sınıf içi yapılan çalışmalara katılmak ve eğitim sonu projesini tamamlamak.

5.750 TL (KDV Dahil)

KHAS Mensubu Akademisyen & İdari Personeline, KHAS Mezun & Öğrencilerine %50 indirimli uygulanmaktadır.

Yazılım ve Uygulama KHAS Bilgi Teknolojileri Direktörlüğü